Eraklasik.info, membahaskan mengenai agama, kesihatan, metafizik, herba, penyakit, tokoh, kisah, tips, sains, fakta etc

Budak lelaki Berkahwin Dengan Puteri Bunian

image_t6

 

Orang Bunian adalah sejenis makhlus halus dari golongan jin.  Mereka tidak mempunyai  jasad seperti manusia dan seperti golongan jin, ALLAH S.W.T menjadikan mereka  dari api.  Orang Bunian ini kebiasaan nya terdiri dari jin-jin Islam.   Orang bunian ini dikatakan mempunyai budaya setempat, memiliki wajah dan fizikal seperti manusia tetapi tidaklah sempurna seperti wajah dan badan manusia.

Kisah di bawah ialah kisah benar, yang saya petik dari laman web hj Lokman, seorang pengamal perubatan Islam di Gombak

 

Cerita Benar Hj Lokman ialah:

” Di sini ada satu kisah benar yang saya (Hj Lokman)  ingin menceritakan pengalaman saya mengubati seorang pesakit lelaki yang berumur dalam lingkungan 13 tahun yang telah berkahwin dengan seorang orang bunian.

Kejadian ini berlaku dalam tahun 2004 di Kuala Lumpur semasa saya masih lagi menetap  di Bukit Antarabangsa.  Biarlah saya namakan pesakit ini Pesakit Ali.  Satu hari ayah kepada Pesakit Ali ini datang ke rumah saya mengadu yang anaknya Pesakit Ali ini tidak mahu pergi ke sekolah selama beberapa bulan yang lepas.  Ini  berlaku selepas anaknya balik dari “camping trip” di hutan di luar kawasan Kuala Lumpur yang dianjurkan oleh sekolah anaknya .

Tiap-tiap hari anaknya akan tidur pada siang hari dan akan hanya bangun pada jam 12 malam dan akan tidur semula menjelang waktu subuh.  Dalam masa 5 atau 6 jam dia tidak tidur dari jam 12 malam hingga subuh, dia akan meminta ibunya memasak makanan untuk dia dan menguruskan diri seperti mandi dan sebagainya.

Pada satu petang, saya ditemani  oleh seorang sahabat bernama Ustadz Faisal (seorang tahfiz) pergi ke rumah Pesakit Ali.  Masa itu Pesakit Ali sedang lena tidur di biliknya.  Apabila tiba di rumah Pesakit Ali, saya dapati selain dari ibu dan ayah Pesakit Ali, ada beberapa makhluk halus di rumah itu.

Makhluk halus itu memperkenalkan diri mereka pada saya.  Meraka adalah golongan jin jenis orang bunian.  Rupa-rupa nya Pesakit Ali ini telah berkahwin dengan anak perempuan Penghulu orang bunian.  Bersama-sama Penghulu orang bunian itu, saya juga telah diperkenalkan dengan anak perempuannya.  Saya lupa hendak bertanya nama kedua-dua makhlus halus itu.   Kisahnya anak perempuan dia telah jatuh cinta dengan Pesakit Ali semasa dia berkhemah di tepi hutan berdekatan dengan kediaman penduduk orang bunian ini beberapa bulan yang lalu dan mereka telah pun dikurniakan seorang cahaya mata.

Jadi bila Pesakit Ali ini tidur, roh nya berada di alam jin dan dia akan hidup bersama-sama keluarga baru nya.  Saya memberitahu hal yang sebenar kepada kedua-dua ibu bapa Pesakit Ali.  Alangkah terkejutnya mereka berdua dan mereka tidak sangka perihal demikan telah berlaku pada anak bongsu mereka.  Ibu kepada Pesakit Ali menangis-nangis tidak setuju akan perkahwinan anak bongsunya.  Ayah Pesakit Ali mengelengkan kepala tanda tidak setuju sama sekali.

Saya memberitahu penghulu jin itu yang kedua-dua ibu bapa Pesakit Ali tidak meneriam dan merestui perkahwinan itu dan mahu anak mereka kembali ke alam dunia ini dan mereka mahu anak bongsunya dipisahkan dengan anak perempuan bunian itu.

Mendengar demikian, Penghulu orang bunian itu bertanya kepada saya,

Buktikan di dalam Al-Quran ada ayat-ayat yang menyatakan bahawa Allah SAW tidak membenarkan kaum Jin berkahwin dengan kaum Adam.”

Selanjutnya Penghulu itu berkata,

Sekiranya ada ayat-ayat tersebut dalam Al-Quran, dia bersedia untuk memisahkan anak perempuan dia dengan Pesakit B, dan sekiranya tidak dapat membuktikan, maka perkahwinan ini akan diteruskan.”

Saya tergamam untuk menjawab soalan Penghulu Bunian itu dan saya tidak sangka soalan itu akan dikemukakan kepada saya.  Terdetik dalam hati saya membisik bijak juga Penghulu bunian ini.  Saya menoleh kepada sahabat saya Ustdz Faisal dan dia mengelengkan kepala serta membisik kepada saya bahawa dalam Al Quran tidak ada ayat-ayat yang mengatakan kaum jin dilarang dan tidak dibenarkan berkahwin dengan kaum Adam.

Memang tidak ada ayat di dalam Al-Quran yang Allah Swt melarang kaum manusia berkahwin dengan kaum jin.  Tetapi dari hukum feqah memang ada hukum yang menyuruh manusia berkahwin dengan kaum manusia dan bukan dengan makhluk lain seperti  jin atau binatang.  Dari segi akal memang tidak ada logiknya manusia berkahwin dengan kaum jin sebab manusia tidak nampak mereka, tidak dapat menyentuh mereka atau tidak dapat mendengar mereka.    Dalam Al-Quran juga mengatakan manusia tidak dapat melihat makhluk ghaib seperti syaitan, jin dan bunian kerana mereka tidak memiliki jasad.  Manusia memiliki empat unsur iaitu air, api, tanah dan angin tetapi bunian menyamai jin hanya memiliki unsur api dan angin.

Di akhir pembincangan petang itu, saya bagi pihak keluarga Pesakit Ali sekeras-kerasnya tidak bersetuju dengan perkahwinan Pesakit Ali dan anak perempuan Penghulu bunian itu.  Tidak ada lagi “negotiation”  dari pihak Penghulu bunian yang akan saya layani dan kata putus saya pada akhir perbincangan itu agar Penghulu bunian serahkan kembali Pesakit Ali kepada keluarga asalnya.  Dengan keizinan Allah SAW, dan dengan bacaan ayat-ayat Al-Quran dari Surah Al-Baqarah, Pesakit Ali kembali pulih sediakala.  Dengar khabar dari Ustadz Faisal baru-baru ini, Pesakit Ali sudah pun berkerja dan menjalani kehidupan seharian seperti biasa.

Pengajaran dari peristiwa ini ialah kita tidak patut tunduk atau bersetuju dan mengikut kata makhluk halus ini. Orang-orang bunian ini atau pun jenis-jenis jin yang lain mempunyai akal fikiran dan mereka boleh berfikir seperti kita, dan kadangkala kita mudah terpedaya dan tertipu dengan helah mereka.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Google translate

Top 5 Web Hosting Terbaik Malaysia